IKSZ világleírás: Téridő

Bevezetés, Jelmagyarázat

A dokumentum vázlatban zárójelbe zárt külön bekezdésekben találhatók a változtatási szándékok. Ezek mindegyike

(típus: megjegyzés [név])

formátumú. A típus lehet "fejezet", "todo" (kidolgozásra váró feladat), "esetleg" (megvitatásra váró alternatíva). A megjegyzés bármilyen értelmes magyar mondat lehet. A név megadásának elhagyásakor a bejegyzés a dokumentum mindenkori karbantartójának datálódik.

iii. Copyright

Írta:
Priest <priest66@freemail.c3.hu>

Az alkotók minden jogot fenntartanak. A dokumentum csak szabadon terjeszthető, pénzt csak a terjesztésért lehet felszámolni.

Így kezdôdött...

Nem fontos hogy mikor, nem fontos hogy hogyan, a Dolgok megtörténtek. Talán a 21.sz. eleje lehetett, minden szép és jó volt addig a bizonyos napig.

A tudósoknak végre sikerült elôállítaniuk igazi antianyagot. Vákuumban, mágneses mezôkkel taszítva tartották egyhelyben, amíg elvégezték a méréseiket. Módosítottak egy-két egyenletet, átszámolták az egészet, majd nyilvánosságra hozták: antianyagot létrehozni nem is olyan drága, mint azt kezdetben gondolták, és sokkal gazdaságosabb, környezetbarátabb az atomenergiánál. A hasznosítás módszerét még ekkor nem dolgozták ki teljesen. Igaz ugyan, hogy anyaggal egyesülve tiszta energiává alakul, de ezen túl is vannak furcsa tulajdonságai. A tudósok bebizonyították, hogy hibáztak: az elôállítás egyenletei közül kettô kizárta egymást.

De akkor vajon miért sikerült?

A technológia nem volt biztonságban egy pillanatra se. Ahogy azt Agy is megjósolta, hírhedt kémek, computerzsenik tucatjai szálltak versenybe, hogy ellophassák, megbízóikhoz juttathassák. Mint ahogy az várható volt, az egyiknek sikerült is.

A neve bekerült a történelemkönyvekbe.

A történelemkönyvek azóta elporladtak.

Amely országok nem csatlakoztak a Világszövetséghez, folyamatosan vívták a maguk kis harcait a hatalomért. Csakis Agy a megmondhatója annak hogy ki kezdte.

Az elsô 2 év viszonylag nyugodt kutatásokkal telt el, a második kettô ijedt sugdolózással... És megtörtént. Valahol megépítették az elsô antianyag-bombát. Egy kisebb afrikai sivatagból röppent fel egy napos délután.

Egy ország tünt el a föld színérôl egy napos délután.

A helyzet kiélesedett... Az acsargó hatalmakat semmi sem tartotta vissza antianyag-bombák gyártásától. Nincs sugárzás, nincs szennyezés, csak a tökéletes pusztulás. Minden félnek a rejtett bázisain állt már néhány, mikor valamelyikük tüzet is nyitott.

30 másodperc leforgása alatt egy tucat AA-bomba repült különbözô célok felé. A Világszövetséget is megtámadták.Agy erôsen gondolkozott 3 mikroszekundumig, majd döntött: a rakétáknak még a levegôben meg kell semmisülniük. 30 másodperc leforgása alatt egy tucat rakéta szabadult meg iszonyatos energiájától a Föld légterében.

A robbanás hatalmas volt. Több millóan haltak meg, több millióan vakultak meg, több millióan süketültek meg ezen fél perc alatt. Mégis Agy nagyon sok ember életét mentette meg. Végülis, ezért kapja az áramot...

Az emberiségnek megadatott egy esély az újrakezdésre. Az emberiség másodjára sok mindent másképp csinált.


A Pusztulás után pár héttel a harcok véget is értek. A Világszövetség műholdjai felkutatták a bűnösök táborait, kisebb hadseregek elfoglalták ôket, és a legsúlyosabb börtönbüntetést szabták ki a túlélőkre. Ilyen hatalmas AA-bombákkal azóta sem mert játszani senki.

Néhány hónap múlva megkezdődött a károk felmérése és az újjáépítés. A Szövetség kihasználta az alakalmat, hogy kiterjessze hatalmát az egész Föld területére, eltörölte a határokat és az egyenlőtlenségeket. A későbbi Agy is ekkor kapta meg a bővítőjét, hogy az egész világ gazdasági, politikai és egyéb problémáival foglalkozni tudjon.

A huszonegyedik század közepére kiépült az a városhálózat, ami a mostani Földet irányítja. Helyreállították a károkat, új erdőket telepítettek, állatokat tenyésztettek ki és szaporították el őket a világ különböző tájain. Elág szigorú népességszabályozási törvényeket vezettek be (a gazdagok kiváltsága lett a kettőnél több gyermek), hogy a munkanélküliséget és az éhezést visszaszorítsák. Egész városokat telepítettek át akár a Föld másik oldalára is, hogy az erőforrások ne maradjanak kihasználatlanul.

Diktatórikus rendszer volt, de Agy irányítása alatt sikerült elérniük a céljukat: egy új világot teremtettek a régi romjain.

A 2600-as években, ahogy kezdett helyreállni a rend, az unatkozó tudósok ismét elővették régi játékszereiket (igen, igen a világ sci-fi, a tudósokkal törődik főleg :). Befejezték annak a Föld körül keringő műholdrendszernek a kiépítését, ami energiával tud ellátni bármit, ami nincs 20 méterrel a föld alatt. Kifejlesztették az antianyaggal működő reaktorokat, akár gyufásdoboznyi kivitelben is. A kibernetika terén hatalmas áttöréssel megjelentek az igazi, intelligens robotok, (kezdetben csak bugyuták, később mind intelligensebbek) megtervezték az első IF (Integrált Fotokör) technológiával működő 'áramköröket', melyekben az adatokat fény hordozta, fény sebességével terjedve, óriási működési sebességgel. (Agy is kapott ilyen fotokört, az egész kb. egy gyárépületnyi üveg, prizma, tükör és műanyagtömeg)

2700 körül kitelepült az első telepescsalád a Holdra, 50 évvel később pedig már a hatalmas kupolák alatt városok álltak, és menetrendszerűen közlekedtek űrhajók a Hold és a Föld között.

Az antianyag egyik furcsa tulajdonságát kihasználva megalkották az első antigravitációs hajtóművet (amin valamit elszámoltak, mert eltépte láncait és kirepült az űrbe), amit az AG járművek elterjedése követett.

Az első családok kiköltöztek a Mars-ra.

Így értünk el napjainkig.

Technika

Agy. A legnagyobb számítógép, amit valaha is ember alkotott. Persze az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy eredetileg nam egy gépnek tervezték. Sok szuperszámítógép hálózatából áll, kis termináloktól kezdve a gyárépületnyi óriásokig, de olyan gördülékenyen, gyorsan és hatásosan dolgoznak együtt, hogy mindenki csak úgy emlegeti őket: az Agy.

Agy feladata, hogy mindent ami nem él - és a naprendszeren belül van - irányítson. Az ő hálózatába van bekötve minden műhold, minden jármű, robot, kártya, biztonsági rendszer. Nem túl veszélyes ez?- kérdezhetné valaki. Hiszen ha Agy tönkremegy, oda az egész világ... Hát ebben csak az a hiba, hogy Agy NEM megy tönkre, éppen annak köszönhetően, hogy milliónyi számítógép internetszerű hálózatából áll.

Nagyon sok előnye van Agy létezésének. A bűnözés ellen elég hatásosan tud fellépni hatalmas intelligenciájának és mindenhol jelenlevő 'szemeinek' köszönhetően. A politikusok, közvéleménykutatók munkáját segíti 'füleivel', a közgazdászokét, mivel minden pénzforgalom rajta keresztül bonyolódik le, a tudósokét számolókapacitásával.

De inkább nem is reklámozom tovább, elég szó fog róla esni a többi részben is. A lényeg az, hogy bármi, ami egy picit is önműködő, és nem hagyja el a naprendszert vagy a jelent, az Agy irányítása alá tartozik. (feltéve hogy gyári. Kókányolni persze mindíg lehetett, és lehet is. Csak azok a rohadt műholdak észre ne vegyék!)

Irányító Városhálózat-nak nevezik azt a pár száz várost, ahol Agyat alkotó számítógépek, programozó tudósok, és javító technikusok élnek. Minden adat a világ bármely pontjáról ide fut be, és itt tudják kellően kiértékelni azt. Ebből következően hatalmasak ezek a városok, de nagyon nehéz ide bekerülni. Állítólag maga Agy választja ki az itt dolgozókat (úgyhogy ez hatalmas megtiszteltetésnek számít). A legkisebb rangú takarító kártyáján is minimum 50 pont van.

Műholdhálózat. A föld energiáját szolgáltatják, de nagyon sok meteorológiai, megfigyelő, kutató (és kém) műhold is van közöttük. Ez utóbbiak szerepét nem nagyon részletezném, ha egy terminálnál az időjárás után, vagy esetleg a csillagok állásáról, stb-rôl érdeklődsz, Agy a műholdak által mért adatokat adja ki neked (persze kicsit kikozmetikázva...).

Az energiaellátás a napenergia átalakításával történik. A (többnyire mikrohullámmá) átalakított energiát a műholdak a fogadóállomások felé sugározzák, melyekből aztán vezetékek útján szállítják el. Az energia nagyrészét hatalmas akkumulátorokba sűrítik össze, hogy véletlenül se legyen áramszünet.

A gépek nagy része aztán ezzel az energiával működik, vagy a hálózaton keresztül, vagy akkumulátorokról. (egyelőre ez a legbiztonságosabb és legolcsóbb energia, de lassan kiszorítja az antianyag-erőmű.)

Antianyag reaktorok. Azon az elven működnek, hogy az anyag és az antianyag egymással találkozva energiává alakul. Az antianyagot erős mágneses terekkel tartják vákuumban, ahova lassan hidrogéngázt szivárogtatnak be, az így keletkező energiát használható formájúra alakítják. Csak két hátránya van: a technológia, az antianyag nagyon drága, és roppant mód allergiás az ütögetésre (bár újabban egyre olcsóbb és biztonságosabb). Ennek ellenére hátizsáknyi méretekben is gyártják, hordozhatóra, csak nem sokan merik felvenni. Újabb típusú robotok, járművek alapfelszerelésként tartalmazzák, de külön kérésre a reaktort lecserélik akkumulátorra.

Robotok. Lassan elég intelligensek lettek, hogy az ember társává váljanak. A legtöbb robot tartalmazza az Asimov-féle 3 törvényt, miszerint nem szabad hagyniuk hogy egy ember bármilyen károsodást szenvedjen, vigyázniuk kell saját értékükre, és követniük kell az ember parancsát. Nagyon szok robot persze módosított törvényekkel rendelkezik, pl a harci robotok első törvénye teljesen hiányzik, némely robotok csak a saját gazdájuk parancsainak engedelmeskednek, vagy hagyják a gazdit hadd rontsa az egészségét dohányzással, csak a nem akart bajok ellen védik, esetleg a saját károsodásukat nem figyelve követik programozójuk parancsait.

[ jaaaj fiuk ki emlékszik rájuk, hogy is voltak? küldjétek már el őket, ha nem jól irom! - Priest]

Nagyon sok helyen lehet velük találkozni, a sarki büfében ők az eladók, a kevésbé igényes taxikat ők vezetik, emberek barátai, vitatkozótársai (de viszont egy robottal sakkozni meglehetősen unalmas, folyton nyer (ha mégsem, az direkt volt.)). Megtalálhatók kórházakban a kényes műtéteknél, gyárakban, és még nagyon sok helyen.

Általában összeköttetésben állnak Aggyal, főleg a fejlettebbek, így még jobban szolgálhatják az embereket. Gondolj csak a taxisokra- elkerülik a dugókat, sakkozókra- a történelem minden lépését lekérhetik...

Fotokörök. Az áramkörök analógiájára nevezték el őket, mivel egy fotokörben csakis fény hordozza az információt. lézersugarak haladnak üvegszálakon, verődnek vissza tükrökről, haladnak át szűrőkön, interferálnak egymással. Az egyedüli lassító tényező csak a kimenetek és a bemenetek sebessége, az áram-fény átalakítók. Fotokörök egyelőre nagyon drágák és hatalmasak. Komplett számítógépet először Agynak állítottak össze, persze az is gyár méretű lett. Kisebb fotokörök terjedtek el főleg olyan helyeken, ahol csak a sebesség számít.

Antigravitáció.

[na ide nagy fantáziával rendelkező emberek jelentkezését várom. Vajon hogy lehetne ezt jó áltudományosan megmagyarázni?? - Priest]

Az egyenletek játéka mindössze, valaki elszámolt valamit - mondták a tudósok, amikor a gyorsulás iránya felfelé jött ki egy antianyag kutatás során. Odaadták Agy-nak, az rágódott rajta kemény ezredmásodpercekig, majd megkérdezte: Na és? Hol itt a hiba? Megépítatték még abban az évben az első AG hajtóművet (az egyenlet alapján), mely ma már lassan elhagyja naprendszerünket. Az antigravitáció kiválóan alkalmas tárgyak levegőbe emelésére ott, ahol van mi visszahúzza őket- mutatta be találmányát Jon Horoda, a japán származású tudós (néha az AG hajtóműveket a szakirodalom Horoda hajtóműként emlegeti).

Gyakorlatilag előállítani nem túl bonyolult, egy kisebb asztalnyi szerkezet képes rá, hogy közel 5 tonna súlyát semlegesítse. A közhiedelemmel ellentétben ha egy ilyen asztalra 4 tonnát rakunk, az egyre gyorsulva elhagyja a légkört, és meg sem áll. Ezért kell nagyon figyelni AG jármű vezetésénél, hogy lehetőleg emelkedés közben ne aludjunk el a volánnál. AG jármű magassága az AG hajtómű erejével szabályozható tehát.

Járművek. Főleg AG hajtóművel vannak felszerelve, kivéve azt a néhány gépet, amiknek nem is szükséges a levegőbe emelkedniük. Ezek főleg villanymotor által hajtott, úton vagy sineken haladó szállítóeszközök. A másik csoport a kényelmes, repülőgépszerű antigravitációs járművek főleg légcsavarokkal, légsűrítőkkel működnek a szennyezés elkerülésére. Bár irányításuk nem túl jó, azért viszonylag keskeny utcákon is lehet velük manőverezni, ha a vezető nem nyomja maximumra a gázkart.

Időutazás. Egyelőre csak a verebek csiripelik, hogy megépült a világon az első időgép (már egy éve). Azóta természetesen elég sok létezik (úgy 5-6 db) amelyeket a tulajdonosok próbálnak eltitkolni egymás elől. A Szövetségnek van két darab, katonai és megfigyelő célú gépe, a többiről senki nem tud semmit. Az elv viszonylag egyszerű, és mint szokás, véletlenül fedezte fel egy kis dél-afrikai tudóscsapat. Ezt az eljárást rengetek finomításnak alávetve, és Agy hathatós segítségével fejlesztették ki a mai időgépeket. Az időutazás elég logikus, mindössze két alaptétele van, plusz egy segédtétel a tudósoknak.

Segédtétel: az idő a tér negyedik dimenziója. Ha az időt egyenesnek képzeljük el, mint időtengelyt, végtelen sok időegyenes létezik, ezek idősíkot alkotnak. Időtér létezésére nincs bizonyíték, de nem is cáfolja semmi a létezését.

1. tétel: az időben visszamenő dolgok az új időben másik idősíkra kerülnek. Hogy az az idősík eddig is létezett-e, és az időugrás által az időgép egy olyan időegyenesre kerül, amelyben eredetileg is ott volt (mivel végtelen idősík létezik), vagy egy új időegyenest kezd el írni a megjelenésével, melynek tartalma azonos a gép megérkeztéig azzal az idővel, ahol a gép volt, a gép megérkezése után pedig úgy módosul, mintha a gép a semmiből megjelent volna, mindőssze filozófiai kérdés, bizonyíték gyűjtése egyelőre lehetetlen.

2. tétel: Az időben előre mozgó test egy olyan idősíkra kerül, melynek tartalma a gép elindulásáig ugyanaz mint azé az egyenesé, ahonnan a gép elindult, a gép megérkezéséig úgy módosul, mintha a gép elindulásakor eltűnt volna, az időgép megérkezte után pedig olyan, mintha a gép hirtelen megjelent volna.

A filozófiát lásd az 1. tételnél.

[hehehe na most sikerült jó bonyolult dolgot alkotni. aki akar az kérdezzen, de szerintem ha jól átgondoljátok, érthető. - Priest]

Ebből a három tételből levezethető minden történés amit időutazással meg lehet tenni. Ha tehát valaki időutazásra adja a fejét, jól át kell gondolnia a következőket:

Ha egyszer elugrassz az időben visszafelé, már egy másik idősíkon leszel, (amely ugye történelmileg ugyanaz a megjelenésedig, mint ahonnan jöttél) és soha többet nem mehetsz vissza oda, ahonnan eljöttél. Ezt közlik is előre mindenkivel, ennek hatására sokan lemondanak az időutazásról vallási, lelki és stb. okok miatt.

Ha bármit megváltoztatsz az időben, ahova érkeztél, a saját világodban nem történik semmi, mivel egy másik idősíkon van. A változások bekövetkeznek és erdeményeiket megszemlélheted. Egy megváltozott világban maradni ETIKÁTLAN, de nem tiltja és nem is tilthatja semmi. Ha ugy döntessz, hogy alkotsz egy magadnak megfelelő világot, és ott maradsz, megteheted, feltéve hogy -nincsenek hozzátartozóid, barátaid, -az időgép és legénysége sértetlenül folytathatja küldetését és semmi kárt nem okozol a küldetés szempontjából a kiszállásoddal.

A jövőbe ugrani és a jövő tudását a jelennel megosztani szintén etikátlan. Így a jelen megint csak nem a sajátod lesz, de ha maradni akarsz, lásd az előző szabályt.

A saját idődbe visszaugrani nem lehet. Csak egy nagyon hasonlóba. Ha vigyázol, hogy amikor a múltba ugrassz, ne változtasd meg azt jelentősen a megjelenéseddel (gyakorlatilag az ugrásokat orbitális pályán végzik), és gyorsan előreugrassz az eljöveteled utáni időbe, egy, a sajátodhoz NAGYON hasonló világban találod magad. Ha vigyáztál a visszajövetelkor, még az összes fűszál is ugyanúgy áll a kertedben. (persze az előfordulhat, hogy orbitális pályára állásodkor meglátja egy ősember, hogy megcsillan a nap az időgépeden, erre elbambul, elüti egy mamut, és meghal- ennek kicsi az esélye, az időgépeket matt feketére festik, de ha mégis megesne, korlátlan próbálkozásod van a hazatérésre.)

Ezeket a szabályokat nevezik az időutazás iratlan törvényeinek. Az időutazás elvileg csak a Szövetség tudósainak áll rendelkezésére, kutatás, régészet céljából. Gyakorlatilag aki ellopta a technológiát, annak van gépe is. Egy általános időgép egyben AG hajtóművet és nyomásálló burkot is tartalmaz az orbitális pályára álláshoz, de használható repülőnek is. A szabványos méret egy kisebb háznyi. A személyzet két pilótából, tudósokból, orvosokból, katonákból és egyéb kisegítőkből áll.

Hold
Elég sok család él már a Holdon, nagyon sokan már ott is születtek közülük. Hatalmas kupolák alatt folyik az élet szinte ugyanúgy, ahogy a földön, megemelt gravitáció alatt (ez az AG ellentétes alkalmazásakor keletkezik). Ennek ellenére a Holdnak kb. 20 százaléka lakott. Iskolák, munkahelyek, minden ugyanúgy létezik mint a földön, csak vigyázni kell a kupolák épségére, lehet sétálni a Holdon (szkafanderben) kis gravitációban, stb.
Mars
Alig pár generáció nőtt még fel ezen a bolygón. szintén kupolák alatt zajlik az élet, megemelt gravitációval, mesterséges légkörben. A marsi séták viszont nem ajánlottak a szélsőséges időjárásnak köszönhetően. Sajnos a Szövetség hatalma nem érvényesülhet annyira, mint a földön, Agy is elég lassan reagál a távolság miatt, helyi számítógéprendszer kiépítése nagyon lassan megy, így a katonaság próbálja a rendet fenntartani. Ennek ellenére a bűnözés melegágya a Mars, mindenki, aki nem akarja követni a törvényeket ide költözik. Majdnem mindennaposak a kisebb lopások, de néha még gyilkosság is előfordul (!). Abban egyet ért mindenki: a levegőtisztítóknak és a kupoláknak épségben kell maradniuk.
Levegőszűrés
Olyan helyeken alkalmazzák, ahol kevés a levegő, pl. a Holdon és a Marson, meg űrhajókban. Szinte ide tartozik még a különböző emberi végtermékek recirkurálása. Mindent elemeire bontanak, majd újrahasznosítható anyagot csinálnak belőle. Sose hitted volna mi, hogy ami ma kijön, azt holnap még megeszed mi?- tette fel az elmés kérdést a veterán a kezdő űrhajósnak.
Űrhajók
Talán a legbonyolultabb szerkezetek, amiket valaha építettek. A légkörben képesek közlekedni, mint bármely AG jármű, orbitális pályára tudnak állni, és emellett a világűrben kifeszítenek egy sugárvitorlát, mellyel az űrben áramló fotonok és egyéb sugárzások mozgását tudják megnyergelni. Ez a vitorla szép kékes fényt áraszt működés közben, és nagyon csúnya dolgokat tud művelni ha valami hozzáér működés közben. Egyébként hasonlatossá teszi az űrhajót egy rendes földi hajóhoz. Az űrhajó általában minimális személyzetet visz magával, és minden luxussal fel van szerelve, ld. levegőszűrés. Vannak persze olyan kivitelben, amelyek személyeket szállítanak egyik bolygóról a másikra, vagy árut, vagy csak kutató űrhajó. Minimálisan 2 pilóta, egy kapitány, és 3 technikus a legénység, ezt szokták kiegészíteni a tudósokkal, katonákkal, utasokkal.
Hibernálás
Az űrhajózás feltétele szinte az volt, hogy feltalálják a hibernálást. Igaz, hogy a sugárvitorlák hosszú távon közel fénysebességre tudják gyorsítani a hajót, de ez naprendszeren belül csak maximum a fénysebesség századrésze lehet, vagy annyi sem. Így az út a marsig közel 3 napba telik, de másik naprendszerekbe már sokkal több időbe. A másik naprendszerbe való utazást már többen megcsinálták, tele is volt velűk az újság. Tervezik több expedíció indítását is más naprendszerekbe, amíg valahol életet nem találnak (a mai gépekkel ennek az esélye már 1 az 5höz, mivel az eleve esélytelen naprendszereket kiszűrik már a földről). Egy csillagközi űrhajót jóval nagyobb odafigyeléssel, önellátóra terveznek, hiszen többször pár ezer évet kell nekik kibírni emberi odafigyelés nélkül. Fel vannak szerelve recirkurátorokkal a legénység ébrenléte esetére, hibernátorokkal az altatásra, vitorlával, AG hajtóművel, sűrített levegős hajtással mozgásra, időgéppel a visszautazáshoz (az űrhajósok utaznak 3000 évet a másik galaxisba, 3000-ret vissza, majd a naprendszer határán megállnak egy egyezményes ponton, és visszaugranak az időben 6000 évet. Az űrhajósok életéből egy ilyen út a nem túl tökéletes hibernálás miatt 10-20 évet vesz el. Ld. még az időutazás iratlan törvényeit). Személyzete áll két pilótábol, két időtechnikusból, legalább két hibernáló orvosból, katonákból és tudósokból.
Fegyverek
Valójában a fegyverek fejlesztésére nem fordítottak túl nagy hangsúlyt. Megépítettek néhány részecskegyorsítós puskát, lézerágyút, AA-bombát, de legtöbbet a régi jó fegyvereket használja a katonaság is - persze kicsit tuningolva.
A Kártya
Minden embernek van kártyája, ami valójában egy intelligens adó-vevő, minden billentyűjén ujjlenyomat azonosítóval. Közvetlen összeköttetésben áll az Aggyal, minden információt neki juttat el, Agy pedig továbbítja a rendeltetési helyére. A kártya csak akkor működik, ha tulajdonosa ujjlenyomatát érzékeli, és a tulajdonosa ÉL. Fizetésre használják főleg, de lehet vele telefonálni, rádiót hallgatni, és egyéb szolgáltatásokat elérni. Pl. a cégek a Kártya gombjainak kombinációihoz mindenféle szolgáltatást rendelnek hozzá, tehát ha taxit akarsz hívni, csak hívd a 853-mat a kártyádon, és a taxi beméri a helyzeted és odasiet. A kártya állandó jeleket is ad le, így mindíg tudni lehet, hol tartózkodik a tulajdonosa (kivéve mélyen a föld alatt). Nagyon nehezen hamisítható, éppen amiatt, hogy Agyat kell hozzá átverni.